Bloggandet är ett jobb

Många jag pratar med har väldigt svårt att förstå hur det går att kalla bloggandet ett jobb. Ofta tror vissa att man sitter och skriver lite när man känner för det och att det är enkelt. Jag kan verkligen bekräfta att så är inte fallet.

Jag anser att om man driver en blogg seriöst så är det ett yrke.
Att satsa på att få en stor skara människor att läsa det man skriver är otroligt krävande och det missar många. Att blogga betyder inte bara att skriva en text. Man måste ha en tanke bakom det man skriver , ofta varvas de dagliga inläggen som handlar om vad man gör med seriösa inlägg som faktiskt tar tid att skriva.

Att skriva ett inlägg kräver:

En ide

Research

Välja bland all fakta man hittar

Tänka fram sina egna åsikter kring ämnet

Skriva ihop allt till en text

Leta bild som passar till det man skriver om

Klippa ihop allt

Kolla igenom och publicera


Precis som på vilket jobb som helst kan få prestationsångest. Trots allt så är det en del människor som ska läsa det man skriver och den största delen utav läsarna är otroligt kritiska.

Det finns även dagar då man egentligen inte alls vill skriva något men man har en skyldighet mot sina läsare. Det finns dagar då det står still i huvudet och då gäller det att klura fram något ändå!


En annan del utav bloggandet består utav att marknadsföra sig själv. Även om många större bloggar har företag bakom sig som hjälper till med sådant så krävs det en del utav dig på den punkten. Du måste hela tiden hålla koll på dina kommentarer och även läsa andras bloggar och kommentera. Det handlar om att ständigt synas och sticka ut bland detta hav utav bloggar. Att marknadsföra sig själv på andra sidor och communitys är också en del utav att synas som bloggare. Visa att du finns!


Sedan kommer vi till den delen som är väldigt viktig men som du som läsare sälla ser. Det är skrivande utav alla dessa mail som ska skickas till olika företag. Du måste ständigt hålla kontakt med olika företag för möjliga samarbeten. Det innebär att du även måste hålla koll på befintliga företag och alla nykomlingar. Att springa på möte med tänkbara annonspartners är även det något man gör för bloggen. Det är otroligt många nej och då måste man kämpa vidare. Kolla igenom om ens koncept fungerar och kanske byta ut vissa saker för att anpassa sig efter dina samarbetspartners behov!


Så tro mig! När jag berättar för att det tar otroligt mycket tid när man väl satsar på det. Den största tiden man lägger ner är något ni läsare inte ser eller märker av.

Vissa utav er är säkerligen fortfarande inte övertygade om att det jag skriver är rätt. Men prova att blogga själva så ska ni se. Jag uppmanar alltid alla att prova.

För det gäller att alltid göra lika mycket vare sig du har tio läsare eller tusen!

Dina läsare går i första hand!


Kommentarer
Postat av: blues

helt rätt. Allting man gör - skriver, bloggar, läser, jobbar osv. är ett seriöst jobb som kräver en viss kunnighet och att man är påläst om det man skriver tex.

Det är bara att köra hårt och ha en stor portion självförtroende.

2009-01-25 @ 13:49:23
Postat av: Petri

TÖNT! Tjena att det krävs så mycket av en bloggare för att blogga. Jag har själv två bloggar och behöver inte alls lägga ner så mycket tid på dem. Sluta överdriv! ;P

2009-01-25 @ 14:17:23
Postat av: CALVIN

Svar till Petri: Du kanske inte tar din blogg seriöst på samma sätt.

2009-01-25 @ 14:29:29
Postat av: Anders S

Vi undrar när dina videobloggar kommer upp igen på youtube?

2009-01-26 @ 01:47:04
URL: http://www.aftonbladet.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0